Objednať po telefóne? +420 799 536 271 (Po–Pi: 9-17h)

Objednajte 2+ balenie a dopravu platíme my.

časté močení

Ako na časté močenie u žien a mužov: 6 tipov ako ho zmierniť

Močenie je úplne prirodzený proces, ktorým sa telo zbavuje nepotrebných látok. Lenže niektorí ľudia majú niekedy problém chodiť na záchod častejšie, než sa považuje za normálne. Aké môžu byť hlavné dôvody častého močenia? A líši sa nejako, ak sa týka konkrétne mužov a žien?

Všetci chodíme počas dňa močiť. Hoci je táto funkcia tela daná každému z nás bez rozdielu, jej frekvencia sa môže líšiť. Môže to súvisieť napríklad s rôznym pitným režimom. Svoju úlohu však môžu zohrávať aj iné faktory, ktoré nie vždy dokážeme stopercentne ovplyvniť svojou vôľou.

Zaujímavé je aj to, že niekedy sa príčiny častého močenia môžu líšiť aj v závislosti od nášho biologického pohlavia. Nemali by sme úplne vynechať ani náš aktuálny zdravotný stav a psychickú pohodu.

Ako zistíte, či máte problém s častým močením? A čo k tomu vlastne vedie?

Ako sa prejavuje časté močenie?

Uvádza sa, že návšteva toalety za účelom vykonania malej potreby sa považuje za normálnu približne osemkrát denne. Je to však čisto orientačný údaj, pretože každý človek je iný, takže ak namiesto toho pôjdete sedem alebo deväťkrát, nemal by to byť problém. Ak však potrebujete ísť na malú každých dvadsať minút, určite by ste mali spozornieť.

Pozornosť by ste mali venovať aj tomu, či vás nutkanie na močenie budí počas noci, pretože to je tiež jeden z ukazovateľov, že sa môže niečo diať. Počas spánku telo neprodukuje toľko moču, a preto býva ranný moč koncentrovanejší. (To je jeden z hlavných dôvodov, prečo lekári zvyčajne žiadajú na vyšetrenie rannú vzorku, pretože z nej môžu získať najviac informácií). Telo je takto nastavené, aby sa zabránilo zbytočnému prebúdzaniu počas odpočinku. Preto by ste mali byť podozrievaví, ak sa začne správať inak.

časté močenie u žien příčiny

Príčiny častého močenia u žien

Ženy vraj potrebujú močiť častejšie ako muži. Môže to však súvisieť aj s viacerými biologicky podmienenými faktormi.

Príčina Popis
Infekcia močových ciest Bakteriálna infekcia v močovom systéme, ktorá spôsobuje časté a bolestivé močenie, často sprevádzané pocitmi pálenia a naliehavou potrebou močiť.
Hyperaktívny močový mechúr Stav charakterizovaný častým močením, náhlym nutkaním na močenie a inkontinenciou. Tento stav môže byť spôsobený prehnanou aktivitou svalov mechúra.
Tehotenstvo Zväčšená maternica tlačí na močový mechúr, čo zvyšuje potrebu močenia. Hormonálne zmeny tiež prispievajú k častému močeniu počas tehotenstva.
Menopauza Hormonálne zmeny počas menopauzy môžu viesť k zmenám vo funkcii močového mechúra, čo spôsobuje častejšie močenie.
Nadmerný príjem tekutín Konzumácia veľkého množstva tekutín, najmä diuretík, ako je káva alebo alkohol, môže zvýšiť frekvenciu močenia.
Stres a úzkosť Psychologické faktory, ako sú stres a úzkosť, môžu stimulovať nervový systém, čo vedie k častejšiemu močeniu.

Tehotenstvo

Jedným z prvých faktorov, ktoré môžu mať veľký vplyv na frekvenciu močenia u žien, je tehotenstvo. Niektoré ženy dokonca uvádzajú, že častejšia potreba močiť ich upozornila na zmenený stav skôr, ako mali pozitívny tehotenský test. Počas tehotenstva dochádza k väčšiemu prekrveniu panvy a tiež k zmenám hormónov, ktoré môžu mať výrazný vplyv na potrebu močiť. V neskorších štádiách tehotenstva potom dieťa zvyčajne tlačí na vnútorné orgány, čo opäť vyvoláva zvýšenú potrebu pravidelne močiť.

Menopauza

Ďalším čisto ženským dôvodom častejšieho skákania je menopauza, počas ktorej sa menia aj hormóny. (Najmä pokles hladiny estrogénov.) V tomto období života môžu pomaly začať slabnúť aj svaly panvového dna, takže u žien môže dochádzať k inkontinencii moču. Počas tejto životnej etapy, ako aj počas tehotenstva, sa môže zvýšiť aj riziko infekcie močových ciest. Okrem toho, ak sa nelieči, môže vzniknúť aj riziko nebezpečného zápalu obličiek.

Naše babičky a ďalší predkovia používali rôzne bylinky a prírodné prostriedky na močové cesty.

Hyperaktívny močový mechúr

Hoci sa hyperaktívny močový mechúr môže vyskytnúť u mužov aj u žien, ženy sa naň môžu sťažovať o niečo častejšie. Okrem nervozity ju môže spôsobiť aj nevhodný pitný režim alebo hormonálna nerovnováha, ku ktorej sú ženy náchylnejšie ako muži.

časté močenie u mužov spôsobuje

Príčiny častého močenia u mužov

Príčina Popis
Benígna hyperplázia prostaty (BHP) Nezhubné zväčšenie prostaty, ktoré tlačí na močovú trubicu, čo vedie k častému močeniu, najmä v noci. Toto ochorenie je bežné u starších mužov.
Prostatitída Zápal prostaty, ktorý môže byť spôsobený infekciou. Prostatitída môže viesť k častému, bolestivému močeniu a problémom s močením.
Hyperaktívny močový mechúr Tento stav je charakterizovaný častým nutkaním na močenie, náhlymi potrebami močiť a inkontinenciou. Môže byť spôsobený nadmernou aktivitou svalov močového mechúra.
Infekcia močových ciest Bakteriálna infekcia v močovom systéme, ktorá spôsobuje časté a bolestivé močenie, často sprevádzané pocitmi pálenia a naliehavou potrebou močiť.

Zväčšená prostata

Ani muži nemajú pri častom močení šťastie. Najmä preto, že ich môže neskôr v živote prekvapiť nezhubne zväčšená prostata. Hoci je v populácii pomerne častá a neohrozuje mužov na živote, môže prinášať určitý pocit nepohodlia.

Medzi jej hlavné prejavy patria:

  • Častejšie nutkanie na močenie
  • Časté močenie v noci
  • Slabý prúd moču
  • Prerušované močenie
  • Inkontinencia moču

A mnoho ďalších.

Keďže príznaky zväčšenej prostaty sa môžu objaviť aj v prípade vážnejších problémov, je rozumné, aby muži chodili na pravidelné preventívne prehliadky k svojmu urológovi.

Okrem toho môže neúplne vyprázdnený močový mechúr zvýšiť riziko infekcií močových ciest, ktoré boli donedávna doménou predovšetkým žien.

Zápal prostaty

Jedným z vážnejších problémov môže byť zápal prostaty, ktorý môže byť akútny alebo chronický (to znamená, že muži s ním bojujú dlhodobo, aj niekoľko mesiacov). Zápal môže vzniknúť napríklad pri infekcii močových ciest alebo pri pohlavne prenosnej infekcii. S týmto problémom by ste určite mali čo najskôr navštíviť lekára.

Rakovina prostaty

Najhorším scenárom, ktorý môže byť spojený s častým močením u mužov, je rakovina prostaty, ktorá môže mať podobné príznaky ako zväčšená prostata. Môže sa líšiť napríklad stopami krvi v ejakuláte alebo bolesťou počas pohlavného styku a ejakulácie. Preto naozaj nepodceňujte prevenciu počas celého života u urológa, ktorý sa pri každej návšteve uistí, že je s vami všetko v poriadku. Okrem toho, čím skôr sa rakovina prostaty zistí, tým väčšie sú vaše šance na vyliečenie.

6 tipov, ako zastaviť časté močenie

Tip Popis
Bylinky na močové cesty Užívanie byliniek ako je žihľava, praslička alebo zlatobyľ môže podporiť zdravie močových ciest a zmierniť problémy s častým močením.
Zdravý jedálniček Zaraďte do svojho jedálnička potraviny, ktoré podporujú zdravie močových ciest, a vyhýbajte sa tým, ktoré ich môžu dráždiť, ako sú korenené jedlá a umelé sladidlá.
Posilňovanie svalov panvového dna Pravidelné cvičenie svalov panvového dna, napríklad pomocou Kegelových cvikov, môže pomôcť zlepšiť kontrolu nad močovým mechúrom.
Znížte príjem tekutín pred spaním Obmedzte pitie veľkého množstva tekutín večer, aby ste znížili potrebu nočného močenia.
Posilnenie imunity Posilňujte imunitný systém, napríklad dostatočným príjmom vitamínu C, ktorý pomáha bojovať proti infekciám močových ciest.
Správne oblečenie, hygiena a ďalšie Noste priedušné oblečenie, dodržiavajte správnu hygienu a vyhýbajte sa dlhému sedeniu v mokrom oblečení, čo môže pomôcť predísť problémom s močovým ústrojenstvom.

Bylinky a prírodné látky

Naše babičky a iní predkovia používali rôzne bylinky a prírodné prostriedky na močové cesty, ktoré podľa nich podporovali ich normálnu funkciu. Niektoré z nich používali aj pre ich močopudné účinky. V modernej dobe sa na mnohé z nich zabudlo, ale niektoré sa oživili vďaka prírodným doplnkom stravy na podporu normálneho stavu močových ciest.

Často v nich môžeme nájsť napríklad tieto látky:

  • Kľučka veľkoplodá
  • Zlatobyľ obyčajný
  • D-manóza
  • Kapucínka väčšia
  • Praslička roľná
  • Žihľava dvojdomá
  • Medvedica lekárska

Používatelia však musia byť s medvedicou trochu opatrní, pretože nie je vhodná na dlhodobé užívanie.

Zdravý jedálniček

Zdravú stravu si možno na prvý pohľad nespájate s normálnou frekvenciou močenia, ale môže vám byť skutočne prospešná v mnohých ohľadoch. Hlavne preto, že niektoré potraviny a nápoje môžu podporovať frekvenciu močenia počas dňa a zhoršovať problém vstávania v noci.

Ak máte pocit, že močíte podozrivo často, snažte sa vyvarovať:

  • kofeínu
  • Alkoholu
  • Citrónovým šťavám
  • Pridaným umelým sladidlám

K problému častého močenia môže prispieť aj zápcha, preto sa snažte mať v strave dostatok vlákniny, ktorú by ste mali dopĺňať dostatočným množstvom čistej vody (príliš veľa vlákniny bez tekutín nemusí byť dobrý nápad).

Posilňovanie svalov panvového dna

Ďalším dobrým tipom je pravidelné posilňovanie svalov panvového dna. Najlepším cvičením v tomto smere sú Kegelove cviky, ktoré môžu vyskúšať muži aj ženy. Mali by sa cvičiť každý deň počas niekoľkých týždňov.

Pitný režim

Pri častom močení a úľave od neho môže pomôcť aj správne nastavený pitný režim. Okrem toho, aby ste nepili príliš veľa močopudných tekutín (pozri alkohol), je kľúčové aj to, koľko a kedy počas dňa vypijete. Napríklad pitie veľkého množstva čaju alebo vody pred spaním môže mať za následok časté budenie. Takisto sa snažte piť častejšie počas dňa, ale po menších dúškoch.

Posilnenie imunity

Na infekcie močových ciest môže mať vplyv aj to, či máte silný imunitný systém. Snažte sa preto dostatočne spať, primerane sa hýbať a dodržiavať zdravý životný štýl, ktorý by mal zahŕňať časté umývanie rúk a zvýšený príjem vitamínu C. Ak si trúfate, môžete sa počas roka pokúsiť aj o otužovanie.

Správne oblečenie, hygiena a ďalšie

Aby ste sa uistili, že robíte naozaj to najlepšie, nezabudnite na ďalšie kľúčové tipy vrátane nosenia čistej a priedušnej spodnej bielizne. Dbajte tiež na kvalitu intímnej hygieny, ktorá môže znížiť riziko, že sa vám do močovej trubice dostane niečo, čo by tam správne nemalo byť. Dobrý nápad je tiež ísť po pohlavnom styku na toaletu a vykonať malý test moču. V neposlednom rade by ste mali uprednostňovať aj bezpečný sex. V prípade, že svojho sexuálneho partnera nepoznáte tak dobre a nemáte v ruke negatívny test na pohlavne prenosné choroby, vždy používajte kondóm. Zápal prostaty, ako aj ďalšie možné problémy, rozhodne nestojí za malý hazard.

ako zabrániť častému močeniu

Čo si z toho vziať?

Hlavne, že prírodné doplnky stravy na podporu normálneho stavu močových ciest s látkami, ktoré sme spomenuli vyššie, je vhodné doplniť o ďalšie tipy súvisiace so zdravým životným štýlom. To je najlepší spôsob, ako poskytnúť svojmu močovému traktu skutočne komplexnú starostlivosť.

Zdroje informácií

https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/frequent-urination-causes-and-treatments – Časté močenie u mužov a žien (anglicky)

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/overactive-bladder/symptoms-causes/syc-20355715 – Hyperaktívny močový mechúr (anglicky)

https://www.healthline.com/health/overactive-bladder/frequent-urination-women – Pochopenie častého močenia (anglicky)

Posledná aktualizácia článku: 21. 8. 2024

Doprava zdarma

pri 2+ ks, dodanie za 24h

Vždy skladom

a bleskovo vám ho doručíme

Tradičná značka

vyvinuté a vyrobené v ČR

100% bezpečný nákup

platíte až pri prevzatí tovaru